Публічна бібліотека ім. Леоніда Новиченка П`ятниця, 29.03.2024, 03:38
Меню сайту:
Ми на інших сайтах
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Рейтинг@Mail.ru
Головна » 2020 » Червень » 3 » ЛИПОВІЙ ДОЛИНІ - 393 РОКИ. ПОЧЕСНІ ГРОМАДЯНИ ЛИПОВОЇ ДОЛИНИ
08:56
ЛИПОВІЙ ДОЛИНІ - 393 РОКИ. ПОЧЕСНІ ГРОМАДЯНИ ЛИПОВОЇ ДОЛИНИ

       Історія кожного краю пов’язана з його людьми. Із мальовничим селищем на берегах тихоплинного Хоролу пов’язані долі багатьох людей. Кожна земля народжує таланти, кожен край може пишатися людьми, що внесли вагомий внесок в розвиток та процвітання рідної сторони.

      Звання «Почесний громадянин селища Липова Долина» присвоєно наступним особам: Федору Івановичу Чирві, Олексію Петровичу Цилюрику, Олександру Васильовичу Климову.

       ФЕДІР ІВАНОВИЧ ЧИРВА
     Народився 12 лютого 1923 року у бідній матеріально, але багатій духовно сільській родині. Закінчив Галаївецьку початкову і Липоводолинську школу. Ще з юних років захоплювався літературним словом й українською піснею, але мрії перекреслила Велика Вітчизняна – після 9-го класу він пішов на війну. 10-й закінчив уже після перемоги над фашизмом, у 1960-у – Сумський педагогічний інститут і став учителем. Любив цю професію, віддавав учням свої знання і часточку душі. Мав високе звання «Відмінник народної освіти».
    За покликом серця займався Федір Іванович літературною, поетичною діяльністю. Свого часу ще у 1939-1941 роках був дописувачем обласних газет «Більшовицька зброя» та «Більшовицька молодь». Вірші, новели, казки друкувалися в газетах «Червоний промінь», «Сумщина», «Цілком відверто», «Сільські вісті» і багатьох інших. А переважно – у районній газеті «Наш край», членом літературної студії при редакції якої він був. Вірші про долю простої людини, написані душею, були доступні й зрозумілі будь-кому. Творчі доробки Ф.І. Чирви друкувалися у збірках районних літстудійців «Пролісок» та «Мотиви Прихоролля». Самостійна збірка «На зраненім крилі» (2012 рік) – останнє «дітище» поета. Його вірші покладені на музику, і вони стали своєрідною візиткою Липоводолинщини.
      Мав Ф.І. Чирва фронтові нагороди – орден «Великої Вітчизняної війни», «За мужність», медаль «За відвагу», освітянські відзнаки, медаль «Ветеран праці». І ще одну, без сумніву, дуже високу – визнання земляків, за те, що вчив любити і поважати рідний край, народ, який мешкає в ньому, цінувати батьків.
        Помер 28 листопада 2013 року.
       Рішенням Липоводолинської селищної ради від 18.12.2008 р. Федору Івановичу Чирві присвоєно звання «Почесний громадянин селища Липова Долина».

       ОЛЕКСІЙ ПЕТРОВИЧ ЦИЛЮРИК Народився  17 березня 1929 року в селі Малий Вистороп Лебединського району. У два роки померла мама, і його виховували батько та мачуха. В 1943 році загинув на фронті батько, і мачуха віддала його в патронат, де і виховувався до 15 років. Навчався у ФЗО, відслужив три роки у Радянській Армії в Іркутську. Закінчив Маловисторопський технікум, після закінчення якого працював головним агрономом у Чернігівській області.

       В 1960 році переїхав на Сумщину в Липоводолинський район у село Калінінське, де працював керуючим відділком, а потім – головою робітничого комітету. В 1965 році обраний головою райкому профспілки працівників сільського господарства. На той час заочно закінчив Харківський сільськогосподарський інститут ім.. В.В. Докучаєва.

    В 1971 році обраний заступником голови райвиконкому. На цій посаді пропрацював 18 років, внісши вагомий вклад в економічний і соціальний розвиток району, його розбудову. Будучи відповідальним за будівництво, з його ініціативи і за безпосередньої участі проектувалися і будувалися такі об’єкти, як міст через річку Хорол, школа, дитсадок «Веселка», поліклінічне відділення ЦРЛ, хлібохарчокомбінат і багато інших об’єктів в селищі та районі. Після виходу на пенсію 5 років був головою інспекції з охорони природи, потім обраний відповідальним секретарем районної організації товариства по охороні навколишнього середовища, де і пропрацював до останнього дня життя, маючи трудового стажу 67 років. За сумлінну працю нагороджений орденом і шістьма медалями.

         28 липня 2011 року перестало битися серце Цилюрика Олексія Петровича.

      Рішенням Липоводолинської селищної ради від 31.03. 2009 року О.П.Цилюрику присвоєно звання «Почесний громадянин селища Липова Долина».

    ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ КЛИМОВ Народився 15 жовтня 1934 року в селі Надросівка Володарського району Київської області. Після закінчення середньої школи вступив до Білоцерківського сільськогосподарського інституту. В 1958 році, після закінчення інституту розпочав трудову діяльність на посаді головного агронома, а згодом і голови колгоспу «Великий жовтень» Липоводолинського району. За 22 роки перебування в Липоводолинському районі перебував на посадах начальника районного виробничого управління сільського господарства, голови виконкому Липоводолинської районної ради, першого секретаря райкому партії.

     За період роботи на посадах голови виконкому Липоводолинської районної ради та першого секретаря райкому партії (1968 -1980рр.) він зробив дуже багато для розвитку селища, а саме в центрі Липової Долини було побудовано середню школу, районний вузол зв’язку, приміщення дитячого садка, суду, універмагу і готелю, автовокзал, меморіальний комплекс та інші споруди.

     З 1980 по 1990 роки працював першим секретарем Роменського міському компартії, а з 1990 по 1998 роки – начальником управління соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації. Після виходу на пенсію працював на керівних посадах в комерційних структурах. Загальний стаж роботи – 52 роки.

        Обирався депутатом обласної, районної та міської рад. Підполковник у відставці.

      Нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, двома орденами «Знак пошани», грамотою Президії Верховної Ради України та багатьма медалями.

      Рішенням Липоводолинської селищної ради від 29.01.2013 року О.В.Климову присвоєно звання “Почесний громадянин селища Липова Долина»

 

Переглядів: 258 | Додав: Наташа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Корисні сайти
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вхід на сайт
Copyright MyCorp © 2024
uCoz